Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Pemilik Saffira

Page 5 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Fri Sep 03, 2010 4:50 pm

tu la pasal...wan gi la tgk top construction tu punya showroom. sederet rumah saffira kalau tak salah
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Sep 03, 2010 5:13 pm

tulah tengah risau ni pasal renovation... duit banyak nak keluar wooooo. Crying or Very sad

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Sep 03, 2010 5:16 pm

kimi wrote:tulah tengah risau ni pasal renovation... duit banyak nak keluar wooooo. Crying or Very sad


Buat yang wajib dulu, yang tambahan tu kendian... Hehe.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Sep 03, 2010 5:20 pm

betul jugak kata awak tu Wan.. kitchen cabinet wan buat kat mana... ada offer yang murah murah kasitau la yer.....

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Sep 03, 2010 5:36 pm

Wan,

Esok awak ambil kunci kan? nanti share kan lah experience kat sini... saya pun risau gak ni takut rumah banyak defect...

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Sep 03, 2010 5:38 pm

kimi wrote:Wan,

Esok awak ambil kunci kan? nanti share kan lah experience kat sini... saya pun risau gak ni takut rumah banyak defect...

A'a. Esok tghari.. Harap2 yg nampak di mata tak banyak laa. Takpe.. lepas tu leh complain lain kalau ada. sebab diperuntukkan sejam je untuk sorang pada satu sesi.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Sat Sep 04, 2010 4:12 pm

akum wan,

macam mana inspection tadi... everything ok? Very Happy



kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Sun Sep 05, 2010 2:36 pm

yup, wan ape citer? memuaskan ke idak? Question Question Question

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Sep 06, 2010 10:10 am

Fuh.. baru settle dari dapat kunci. So far defect yang nyata dah ada cuma sabtu depan (18/09/2010), nak pegi check semua tiles and structure phase by phase. Kalau untuk siling, banyak yang tak ok untuk tingkat atas. Ada yang chip, ada yang pasang tak kemas dan tampalan yang tak kemas. Nanti nak check tiles satu per satu hari sabtu nanti.

Ok, bercerita pasal hari amik kunci. First akan jumpa syamsiah / orang terlibat, nanti dah settle bahagian yang sepatutnya. Nanti akan ada orang lain akan deliver 23 kunci (3 set kunci - 2 pintu sliding, 3 pintu depan, 3 pintu belakang, 3 bilik bawah, 3 bilik stor, 3 bilik master, 3 bilik 2nd dan 3 untuk bilik 3rd). Selepas dapat kunci, nanti akan di bagi pula barang2 yang akan di pasang oleh contractor (shower 4 set, master suis..etc). So akan di tandatangan sebagai pengesahan penerimaan. Akan juga menerima borang utk complain defect..etc. Selepas settle, baru akan pergi ke rumah dan akan berjumpa dengan saiful @ inspector inspection. So di sini dier akan check poin2 wayering dan soket. So bila dah semua ada, perlu tandatangan untuk pengesahan. Sebarang defect kalau jumpa akan di isi sendiri oleh tuan umah pada borang yang di beri pada 1st perjumpaan tadi.

Selepas settle ni, kontraktor renovation akan datang kepada anda dengan ramai sekali. Sakit kepala di buatnya.. So di sini saya amik pendekatan cakap akan call kemudian dan sekiranya anda mengambil salah satu dari kontraktor tersebut, diaorang akan letak banner diaorang untuk mengelak kontraktor lain mengganggu. Saya just benarkan salah seorang kontraktor untuk meletak banner diaorang supaya kontaktor lain tak ganggu. Hehe..

Jadi selepas dapat semua tu, kita akan ada appointment dengan kontaktor IOI untuk pasangkan barang2 yang di beri pada ofis nanti. Saya memilih untuk diaorang pasang pada 18/09/2010 (9 pagi). jadi hari tu, saya akan ada seharian kat sana agaknya. Smile Saya akan check defect dan kontraktor IOI akan pasang benda yang di beri kat ofis hari tu. Banner kontraktor luar tu, saya bagi letak sebab malas nak layan kontraktor lain. tapi tak beli apa2 produk servis dari diaorang. Hehehe.. So itu je laa. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Sep 06, 2010 12:47 pm

saya akan dpt kunci 17 hb ni, insya allah. tak sabar rasanya nak tgk umah yg dah lama siap tu....hehe. thanks wan sebab bagi tips...mmg tatau nak watpe pun masa masuk ni. blur habis!
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Sep 06, 2010 12:53 pm

daria79 wrote:saya akan dpt kunci 17 hb ni, insya allah. tak sabar rasanya nak tgk umah yg dah lama siap tu....hehe. thanks wan sebab bagi tips...mmg tatau nak watpe pun masa masuk ni. blur habis!

sama-sama. Nanti masa pegi, ramai peminat nak suruh amik package diaorang. N leh tgk banyak contractor letak banner diaorang kat rumah2 di situ. Itu semua marketing strategy n nak elak dari contractor lain kacau. Hehehe. Tahniah.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Mon Sep 06, 2010 2:09 pm

ye ker wan, bab nak kena serbu dgn contractor yang malas ni... apa alasan terbaik yg nak bagi diaorang yer.... actually saya dah pilih contractor lain...


so utk pasang fittings tu kita boleh pilih date ker atau nak check jadual IOI dulu?

Kalau ada defect how soon diaorang boleh repair yer?

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Sep 06, 2010 2:18 pm

kimi wrote:ye ker wan, bab nak kena serbu dgn contractor yang malas ni... apa alasan terbaik yg nak bagi diaorang yer.... actually saya dah pilih contractor lain...


so utk pasang fittings tu kita boleh pilih date ker atau nak check jadual IOI dulu?

Kalau ada defect how soon diaorang boleh repair yer?

Kalau alasan tu, sblm diaorang jumpa ngko.. ngko trus bgtau kat diaorang yang nunggu depan umah yg ngko dah ada contractor untuk buat benda2 yg diaorang nak kasi tu.

Pasal fiting, kita pilih tarikh dan masa N diaorang akan tgk tarikh dan masa tu dah ada orang booking ke idak.

Pasal defect tu, tak tentu katanya.. tgk pada defect n berapa ramai yg complaints.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Mon Sep 06, 2010 2:56 pm

salam perkenalan...

sy pemilik savanna type..rsnya savanna start construct dulu tp cf sama2 dpt dgn sefira..xperlah tu mungkin pemaju punye problem...

hr rabu ni boleh ambik kunci... igtkn semua fitting tu dh tersedia psg rupenye belom... kene buat appointment lg la mcm nih...ermmmm klu mcm tu kene lah settle semua tu dlm cuti raya ni..sbb nk masuk rmh tu cpt2..dh x sbr rasanya...

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Sep 06, 2010 2:58 pm

elina wrote:salam perkenalan...

sy pemilik savanna type..rsnya savanna start construct dulu tp cf sama2 dpt dgn sefira..xperlah tu mungkin pemaju punye problem...

hr rabu ni boleh ambik kunci... igtkn semua fitting tu dh tersedia psg rupenye belom... kene buat appointment lg la mcm nih...ermmmm klu mcm tu kene lah settle semua tu dlm cuti raya ni..sbb nk masuk rmh tu cpt2..dh x sbr rasanya...

hi elina....i pun savanna jugak. yup, agak frustrating la yg cf kita sama ngan saffira. lalang pun dah naik tinggi...hehe
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Mon Sep 06, 2010 3:02 pm

daria79 wrote:
elina wrote:salam perkenalan...

sy pemilik savanna type..rsnya savanna start construct dulu tp cf sama2 dpt dgn sefira..xperlah tu mungkin pemaju punye problem...

hr rabu ni boleh ambik kunci... igtkn semua fitting tu dh tersedia psg rupenye belom... kene buat appointment lg la mcm nih...ermmmm klu mcm tu kene lah settle semua tu dlm cuti raya ni..sbb nk masuk rmh tu cpt2..dh x sbr rasanya...

hi elina....i pun savanna jugak. yup, agak frustrating la yg cf kita sama ngan saffira. lalang pun dah naik tinggi...hehe

hi daria....

tulah frust jugk.. habis nk buat mcm mana kan...nasib sy boleh claim LAD dr pemaju dpt la cover sikit2 utk move in rmh tu nnti...

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Sep 06, 2010 3:10 pm

LAD tu apa?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Mon Sep 06, 2010 3:18 pm

daria79 wrote:LAD tu apa?

kira mcm ganti rugi sbb rmh lambat siap dr tarikh kite sign s&P..sy sign s&p 10/7 tp cf dpt 10/8 so lewat 1 bln... pemaju akan byr per day dr tarikh sepatutnya kite dpt kunci.. dlm s&p ada mention bende ni..

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Sep 06, 2010 6:05 pm

elina wrote:
daria79 wrote:LAD tu apa?

kira mcm ganti rugi sbb rmh lambat siap dr tarikh kite sign s&P..sy sign s&p 10/7 tp cf dpt 10/8 so lewat 1 bln... pemaju akan byr per day dr tarikh sepatutnya kite dpt kunci.. dlm s&p ada mention bende ni..

elina, i tak terpikir pun nak tgk S&P. u dah claim ke? i signed in june 2009. kena go through lawyer ke?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Tue Sep 07, 2010 10:34 am

daria, actually sy sign 10/7/2008..dlm s&p tulis tarikh siap rmh 24 bulan dr tarikh kite sign sign s&p.. jadinya 10/8/2010 baru sy dpt cf..so rmh siap lewat sebulan... jd sy dpt LAD tu utk sebln... mana yg sign s&p bln june 2008 lagi untung sbb dia dpt LAD utk 2 bln lewat... mcm kes daria ni x boleh claim LAD sbb rmh siap dlm jangka masa kurang dr 24 bulan....

sy tahu bende2 ni semua sbb sy keje dlm bidang construction...tu yg tahu sedikit sebanyak psl hal2 ni semua klu x tah tahu pun..mcm daria jgk Smile sbb sy tahu t yg sy baca s&p tuh...

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Tue Sep 07, 2010 10:51 am

elina wrote:daria, actually sy sign 10/7/2008..dlm s&p tulis tarikh siap rmh 24 bulan dr tarikh kite sign sign s&p.. jadinya 10/8/2010 baru sy dpt cf..so rmh siap lewat sebulan... jd sy dpt LAD tu utk sebln... mana yg sign s&p bln june 2008 lagi untung sbb dia dpt LAD utk 2 bln lewat... mcm kes daria ni x boleh claim LAD sbb rmh siap dlm jangka masa kurang dr 24 bulan....

sy tahu bende2 ni semua sbb sy keje dlm bidang construction...tu yg tahu sedikit sebanyak psl hal2 ni semua klu x tah tahu pun..mcm daria jgk Smile sbb sy tahu t yg sy baca s&p tuh...

haha patut la....dah check jugak s&p malam tadi, mmg takle claim pun sebab kurang 24 bulan. but thanks again for the information Smile u jalan apa? i keronsang 7
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Tue Sep 07, 2010 10:59 am

waa.. meriah betul. Sampai dah page 9. Tapi harap2 lepas dapat rumah pun, meriah jugak laa nanti. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Tue Sep 07, 2010 11:01 am

wan wrote:waa.. meriah betul. Sampai dah page 9. Tapi harap2 lepas dapat rumah pun, meriah jugak laa nanti. Very Happy

hehe wan, umah dah pasang grille belum? brapa harga?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Tue Sep 07, 2010 11:03 am

grille belum ukur lagi. Lepas raya baru abg ukur.. Tak tahu lagi sebab nak amik besi jenis apa. Tapi takpe, abg sendiri yang buat. Yang penting lagi murah dari walk in renovation contractor tu. Smile Masa pegi amik kunci n buat inspection tu, abg ada sekali.. dah tanya dier leh beat harga diaoarang tak? Dier kata boleh.. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Tue Sep 07, 2010 11:07 am

ok la kalo camtu, nnati leh lah bg kitaorg best price with good workmanship eh..... Laughing

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum