Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Pemilik Saffira

Page 7 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Sep 27, 2010 10:41 am

saya dtg check weekend lepas...rupa2nya banyak crack kat rumah. ish...geram tul ngan IOI ni...especially crack kat luar and belakang umah. panjang gak list of defects ni....leh submit mcm tu je ke? atau kena buat appointment?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Sep 27, 2010 10:58 am

Saya ada tanya pasal crack2 ni kat abang saya yang jadi juru ukur bahan (QS), dier kata mmg normal minor2 crack ni sebab base n structure belum matang lagi. Dier kata kalau major crack tu, lain citer aa.. So sbb tu saya tak bising sangat kalau ada minor2 ni. Mula2 tu ada gak nak marah. Razz Saya tengok ada satu umah savanna dah macam complete lump sum masuk ni. Siap tinted hijau, grille, aircond, gate n lampu pun dah pasang. Rumah siapkah gerangan tu.. Razz
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Mon Sep 27, 2010 7:22 pm

wan wrote:Saya ada tanya pasal crack2 ni kat abang saya yang jadi juru ukur bahan (QS), dier kata mmg normal minor2 crack ni sebab base n structure belum matang lagi. Dier kata kalau major crack tu, lain citer aa.. So sbb tu saya tak bising sangat kalau ada minor2 ni. Mula2 tu ada gak nak marah. Razz Saya tengok ada satu umah savanna dah macam complete lump sum masuk ni. Siap tinted hijau, grille, aircond, gate n lampu pun dah pasang. Rumah siapkah gerangan tu.. Razz

rasanya rmh yg awk tgk tu mungkin rumah contoh...tu yg dh complete..kirenye pindah cume cuci kaki jer

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Mon Sep 27, 2010 7:26 pm

biasanya crack2 yg minor tu semua building ada.... especially building baru siap...org panggil hairline crack...
sy pun keje dgn c&s consultant so tahu la serba sedikit psl construction nih... so x perlu la risau melainkn klu ada major crack baru kite perlu risau....

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Sep 27, 2010 7:28 pm

elina wrote:biasanya crack2 yg minor tu semua building ada.... especially building baru siap...org panggil hairline crack...
sy pun keje dgn c&s consultant so tahu la serba sedikit psl construction nih... so x perlu la risau melainkn klu ada major crack baru kite perlu risau....

hehe thanks elina and wan for the info Very Happy
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Tue Sep 28, 2010 9:26 am

elina wrote:
wan wrote:Saya ada tanya pasal crack2 ni kat abang saya yang jadi juru ukur bahan (QS), dier kata mmg normal minor2 crack ni sebab base n structure belum matang lagi. Dier kata kalau major crack tu, lain citer aa.. So sbb tu saya tak bising sangat kalau ada minor2 ni. Mula2 tu ada gak nak marah. Razz Saya tengok ada satu umah savanna dah macam complete lump sum masuk ni. Siap tinted hijau, grille, aircond, gate n lampu pun dah pasang. Rumah siapkah gerangan tu.. Razz

rasanya rmh yg awk tgk tu mungkin rumah contoh...tu yg dh complete..kirenye pindah cume cuci kaki jer

Eh, tak. Nama owner dier Fendi. Lupa lak no umah dier. Mmg dier tgh buat renovation aircond.. Kire jenis masuk trus lump sum buat. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wanmfazli on Tue Sep 28, 2010 10:30 am

salam semua,

jumaat lepas saya dah amik kunci saffira. condition rumah esspecially finishing job memang teruk giler. tak sangka developer mcm IOI yg konon-kononnya bagus tu boleh hired kontraktor cap ayam bikin rumah mcm bikin reban ayam. buat umah janji siap jerr tanpa pikir kekemasan. pintu bilik ada yang pecah2 dan berlubang, tebuk tile utk piping tapi tak plaster balik, byk lagi laaa yg defects......sakit hati tgk.....mau aku mengamuk kat sales office time hantar report ni....

wanmfazli

Posts : 6
Join date : 2010-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Tue Sep 28, 2010 11:16 am

Rasanya supervisor tak buat keje ni.. Asyik dok lari ke sana ke sini. Itu pasal jadi macam tu.. Tiles n saluran kene check tau.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Tue Sep 28, 2010 12:33 pm

alhamdulillah rmh sy OK..savana type...cume defects kecik2 jer.. yg paling teruk pun pintu bilik air kat belah atas semuanya x boleh tutup and meter kt dpn tu keluar air bila kunci dibuka...
tp saluran lom check..

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  najfar on Tue Sep 28, 2010 3:30 pm

Rumah sy pun savanna type and so far tak byk sgt defect nyer. pintu toilet sy pun ade juga yg tak bleh di tutup. Sy belum habis check keseluruhan since blom wat lg appointment utk pemasangan letrik n air. Lately ni hujan lebat so, bleh la check kebocaran pd bumbung rumah. sy penah dtg masa hujan dan ade sedikit kebocoran bumbung pd hall tingkat atas. Then, air juga memasuki wet kitchen melalui pintu kitchen klau hujan lebat since xde awning kat belakang rumah. byk juga yg perlu di tambah pd rumah ni..huhuhu

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Tue Sep 28, 2010 3:35 pm

"Then, air juga memasuki wet kitchen melalui pintu kitchen klau hujan lebat since xde awning kat belakang rumah. byk juga yg perlu di tambah pd rumah ni..huhuhu"

ini sebab air ujan terpercik je. Solution : buat grill yang cover skit pada bawah lantai tu.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Tue Sep 28, 2010 3:39 pm

najfar wrote:Rumah sy pun savanna type and so far tak byk sgt defect nyer. pintu toilet sy pun ade juga yg tak bleh di tutup. Sy belum habis check keseluruhan since blom wat lg appointment utk pemasangan letrik n air. Lately ni hujan lebat so, bleh la check kebocaran pd bumbung rumah. sy penah dtg masa hujan dan ade sedikit kebocoran bumbung pd hall tingkat atas. Then, air juga memasuki wet kitchen melalui pintu kitchen klau hujan lebat since xde awning kat belakang rumah. byk juga yg perlu di tambah pd rumah ni..huhuhu

alamak ada bocor jgk ker...ermmmm..yg itu sy x check lg... dapur pun boleh masuk air melalui pintu klu hjn lebat?? payah gini..kene psg awning la jwbnyer...

any defect yg ada kite boleh claim dgn pemaju selama temph 24 bulan..so klu kite duduk than jmp defect baru kite boleh minta pemaju betulkan...

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Tue Sep 28, 2010 3:42 pm

wan wrote:"Then, air juga memasuki wet kitchen melalui pintu kitchen klau hujan lebat since xde awning kat belakang rumah. byk juga yg perlu di tambah pd rumah ni..huhuhu"

ini sebab air ujan terpercik je. Solution : buat grill yang cover skit pada bawah lantai tu.

buat mcm tu pun boleh jgk..jimat..hr tuh abg yg buat grill ada ofer nk letak ke tidak dia ckp jgn bagi anjing masuk tp dia x ckp utk elak hujan masuk..aduhaiiii...jadi sy x buat la cover bawah tuh...klu terpikir masa tu mmg dh buat... tpkan klu kite letak jenis besi utk cover tu pun x tahan sbb selalu kene hjn dia boleh rosak...

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  najfar on Tue Sep 28, 2010 4:12 pm

yup, sy setuju. besi lama2 kena air rosak. better wat awning. defect ni klau ikutkan mmg tak abis kita komplen, so, dlm masa 24 bln tu kita kena check la btol2. kkdg skrang mmg xde nmpk defect, mayb mkn masa baru kita nmpk. setakat mercik air ujan ok lg...jgn banjir seperti fasa yg lama2 sudah...haru laa...

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  dilah on Wed Sep 29, 2010 2:58 am

a'kum...saya baru je jumpa forum nih...bagus juga boleh bertukar2 pendapat...rasanya saya berjiran dengan wan...selang beberapa buah rumah...tapi tak dapat pindah lagi...mungkin awal tahun depan...tapi rasanya nak buat grill dulu...nanti bolehla nak tengok2 rumah yg dah pasang grill...defect pun tak sempat lagi nak tengok...risau jugak ni...apa2 pun salam perkenalan semua... Smile

dilah

Posts : 10
Join date : 2010-09-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Wed Sep 29, 2010 9:24 am

dilah wrote:a'kum...saya baru je jumpa forum nih...bagus juga boleh bertukar2 pendapat...rasanya saya berjiran dengan wan...selang beberapa buah rumah...tapi tak dapat pindah lagi...mungkin awal tahun depan...tapi rasanya nak buat grill dulu...nanti bolehla nak tengok2 rumah yg dah pasang grill...defect pun tak sempat lagi nak tengok...risau jugak ni...apa2 pun salam perkenalan semua... Smile

wslm... hehe. baru dengar ada jiran terdekat. Razz ooo.. lambat skit laa. takpe.. masuk lambat2 ni, jiran dah ramai ada cuma nanti mata kelabu laa tgk grill. Razz lupa nak bgtau kepada semua, kalau tgk jiran kiri n kanan extend. biar diaorang extend dulu, nanti kita tumpang dinding diaorang. Ini tips untuk jimat laa. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  dilah on Thu Sep 30, 2010 12:19 am

tumpang lalu skali lagi...nak tanya la..kalau kita dah renovate,...nanti kalau nak complaint dgn pemaju dah tak diterima..betul ke macam tu?

dilah

Posts : 10
Join date : 2010-09-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Sep 30, 2010 9:47 am

dilah wrote:tumpang lalu skali lagi...nak tanya la..kalau kita dah renovate,...nanti kalau nak complaint dgn pemaju dah tak diterima..betul ke macam tu?

tgk pada area. Sbg contoh, kalau kita dah renovate dapur. So bahagian dapur kira dah takleh komplen laa. Lagi satu.. jgn cat dulu bahagian2 yg kita tak renovate sebab kalau dah cat, kontraktor boleh cakap "u cat ni maknanya u ada buat apa2 laa kat sini". Itu nasihat dari abang saya sebagai QS.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Thu Sep 30, 2010 11:31 am

daria79 wrote:oh wan amik wrought iron ye? saya buat yg simple je...ni breakdown quotation dia:

- kitchen cabinet L-shape: rm9800 termasuk tall unit. tapi cooker hood, hob, sink and tap beli sendiri. design tak keluar lagi so kena tgk dulu macamana. CLS Kitchen quote rm9,090 tp termasuk tall unit, sinki, tap dan granite top.

- full house grill: rm2400. ni jenis yg biasa je....tak suka wrought iron.

- plaster siling hall & kitchen: rm3800 termasuk wiring. downlights suma beli sendiri

- plaster siling master bedroom: rm1800

- bilik tingkat bawah (wiring fan, wall lights, tempat letak washing machine dan piping): rm450



daria, sy nk tanya awak ada buat tempat letak washing machine kan..kt area mana erk. klu belah belakang luar tu rasanya xde paip + power point. so u buat mcm mana erk?

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Oct 01, 2010 11:12 am

Saya tebuk lubang kat dinding belakang n letak satu plug point kat situ. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Fri Oct 01, 2010 12:08 pm

wan wrote:Saya tebuk lubang kat dinding belakang n letak satu plug point kat situ. Smile

buat sendiri or upah org buat? klu suruh org buat brp cost?

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Oct 01, 2010 1:07 pm

Suruh pekerja abang yang buatkan. Alang2 dah tambah point untuk dapur n living. Kalau looping dari existing point, dier charge rm 60 je. Kalau sambung ke DB (suis yang banyak2 tu), charge 1++ gak. :p
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  elina on Fri Oct 01, 2010 1:12 pm

wan wrote:Suruh pekerja abang yang buatkan. Alang2 dah tambah point untuk dapur n living. Kalau looping dari existing point, dier charge rm 60 je. Kalau sambung ke DB (suis yang banyak2 tu), charge 1++ gak. :p

paip air mcm mn pulak..connection dr mana...savana dgn safira sama design kan..

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Oct 01, 2010 2:02 pm

Paip air amik dari sinki rasanya. Tak tanya pulak cuma salur kuar air mmg tebuk dinding skit aa. Xnak hulur ikut pintu belakang takut ada tangan yang gatal2.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Fri Oct 01, 2010 5:00 pm

elina...ni kontraktor top fellowship tu yg cadangkan. letak washing machine kat bilik belakang (betul2 bawah tingkap). nanti dia akan buat piping sekali (kalau tak salah dia cakap nanti dia tanam...tanam apa x sure hehe)...so tak kacau la piping dari toilet tu.
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum