Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Pemilik Saffira

Page 2 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Aug 13, 2010 10:16 am

Wan, saya rasa memang lepas raya baru dapat CF dan kunci ni...

Tulah sedih jugak tgk rumah dah lama siap tapi tak boleh duduk lagi...

Crying or Very sad

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Fri Aug 13, 2010 10:19 am

sabar kimi, sabar.. mungkin ada hikmah nye tu dpt lepas raya

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Aug 13, 2010 1:41 pm

kimi wrote:Wan, saya rasa memang lepas raya baru dapat CF dan kunci ni...

Tulah sedih jugak tgk rumah dah lama siap tapi tak boleh duduk lagi...

Crying or Very sad

takpe.. sekurang2nya umah kita dah siap. tunggu cf je. ada orang tu bayar je duit umah tapi umah pun takde. tak pun nampak tiang je. lagi kesian kan.. kira bersyukur laa gak. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Fri Aug 13, 2010 1:55 pm

mmg btul kata kimi, yelah utk saya sekeluarga ni umah pertama beli tu yg excited sgt nk msuk rumah baru... emm xper la bole la start cari org nk wat grill n wiring or ape2 yg patut. emm btw wan, abg u mmg wat grill ya.. kalo nk mntk quotation bole?

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Aug 13, 2010 3:49 pm

aimi wrote:mmg btul kata kimi, yelah utk saya sekeluarga ni umah pertama beli tu yg excited sgt nk msuk rumah baru... emm xper la bole la start cari org nk wat grill n wiring or ape2 yg patut. emm btw wan, abg u mmg wat grill ya.. kalo nk mntk quotation bole?

yup aimi. abg mmg buat grill. Kalau dah dapat kunci, baru cantik nak buat quotation yang betul2. Kalau nak tgk hasil, kena datang umah saya laa nanti. Kalau sekarang jumpa pun, dier boleh bagi harga anggaran je. Masa tgk umah dulu, dier lupa bawak tape.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Aug 13, 2010 6:17 pm

Guys,

Ada satu contractor ni quote grill RM 2300 utk satu rumah... area bawah dan backyard dia guna besi 1.2 mm (thickness) dan area atas dia guna 1.0 mm (thickness). Murah ker mahal tu? ni kira grill biasalah bukan nyer wrought iron.

Pastu plaster celiling utk ruang tamu sampai ke dapur dia quote RM 4800 sekali dgn wiring dan downlight (20 pcs kot).

just nak share sebab tak nak kena tipu Laughing


kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Aug 16, 2010 9:07 am

kimi wrote:Guys,

Ada satu contractor ni quote grill RM 2300 utk satu rumah... area bawah dan backyard dia guna besi 1.2 mm (thickness) dan area atas dia guna 1.0 mm (thickness). Murah ker mahal tu? ni kira grill biasalah bukan nyer wrought iron.

Pastu plaster celiling utk ruang tamu sampai ke dapur dia quote RM 4800 sekali dgn wiring dan downlight (20 pcs kot).

just nak share sebab tak nak kena tipu Laughing


tu grill sekali dengan bilik air dan tingkap kat family hall tak? Hmm.. yang tu harga anggaran je kan. So tak final lagi. Smile

plaster syiling ni, selalunya contractor mark up tinggi punya. Try tanya member2 yg biasa buat. Nak tanya abg pun, tak jumpa dier lagi.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Mon Aug 16, 2010 1:19 pm

Guys,

Ada sesiapa yang tanya sales office tak? pasal status CF Savanna dan Saffira.


kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Aug 16, 2010 1:36 pm

Baru tanya ari sabtu (13.08.2010), developer kata dalam minggu ni akan dapat. Insya'allah ujung minggu ni. Smile Xsabar tul bro. kimi nak masuk umah ni. Tapi kena ingat gak, kalau loan ngan bank.. kena tunggu bank release 20% lagi kepada developer. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Mon Aug 16, 2010 2:40 pm

Wan maknanyer dalam minggu ni Malayapine akan release surat kepada bank untuk release lagi 20% la kan?.. so means kalau takder hal boleh dapat kunci sebelum raya la..... Very Happy

harap harap betul lah kan apa yang diaorang cakap tu.....

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Mon Aug 16, 2010 3:10 pm

saya pun email syamsiah dari IOI and dia kata MPK janji nak bagi CF untuk savanna minggu ni. tu pun dia takle nak janji.

avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Mon Aug 16, 2010 4:14 pm

kimi wrote:Wan maknanyer dalam minggu ni Malayapine akan release surat kepada bank untuk release lagi 20% la kan?.. so means kalau takder hal boleh dapat kunci sebelum raya la..... Very Happy

harap harap betul lah kan apa yang diaorang cakap tu.....

A'a. macam tu laa gayanya. Kalau developer n bank cepat release, cepat laa dapat. Razz
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Mon Aug 16, 2010 4:44 pm

OK guys, kalau sesiapa yang dapat surat dari Malayapine dalam minggu ni tolong la update dalam forum ni k.. so at least kita tau yang diaorang betul betul dah dapat approval on CF.

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Thu Aug 19, 2010 11:53 am

Salam,

Just wanna ask, ade x antara korang yang kene penalti due to late first payment release by bank? ape yg kita perlu buat ya? Rolling Eyes Rolling Eyes

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Thu Aug 19, 2010 12:14 pm

Aimi,

You dah dapat surat ker dari Malayapine on final 20% disbursement?

I ada dengar jugak pasal late interest charges ni dari kawan lain. Diaorang cakap selalunyer kita kena bayar jugak sebab kelambatan pihak bank. Mungkin kena consult dengan lawyer bank on this matter.

Banyak ker late interest charges yang you kena?


kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Thu Aug 19, 2010 12:22 pm

aimi wrote:Salam,

Just wanna ask, ade x antara korang yang kene penalti due to late first payment release by bank? ape yg kita perlu buat ya? Rolling Eyes Rolling Eyes



i pun kena interest for first 5 stages of progress claims by developer. dalam seraus lebih mcm tu. based on my discussion with person in-charge kat opis IOI aritu, kita boleh buat rayuan untuk waive that interest (on late paymnt by bank) provided with reasonable justification.

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Aug 19, 2010 1:25 pm

Rasanya benda pasal late payment ni, bukan salah kita. Yang salah bank sebab lambat release. Tugas kita hanya bayar wang pendahuluan dan monthly payment je. Jadi isu ni antara bank dan developer. Kalau kita kena charge, boleh pegi ke bank untuk membuat tuntutan berkenaan benda ni. Kira ini kesalahan dari bank, bukan kita.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Thu Aug 19, 2010 1:28 pm

betul wan, salah bank..

tapi dlm S&P, jika ada late payment, buyer yg kena charge... bukan bank.

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Thu Aug 19, 2010 1:36 pm

i x dpt lg ape2 surat.. cuma nk tau jer. My friend beli rumah kt salak tinggi smlm dpt kunci. dia ken penalty dlm 5k. buat rayuan dpt diskaun 50% but still dia yg kene byr bukan bank. So just wondering our case camner lak sbb shamsiah ckp I kena penalty dlm 400++... duit jugak tu



scratch

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Aug 19, 2010 1:42 pm

so benda ni kene kena tahu sapa yg handle pasal payment kita n bank mana. Kalau dapat penyata dari developer, kita tanya orang bank yang terlibat tu. So mintak confirmation n push mereka supaya bayar on time. Kalau diaorang kata lambat, ini boleh dijadikan kes. By the way, bank apa yg amik tu? so far saya punya Hong Leong Islamic. Alhamdulillah, setakat ni tak pernah kena late charges lagi. Smile Lupa nak bagitau, rumah saffira sekarang dah rm 350k market valuenya. Patut laa agen banyak tanya nak jual ke idak.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Thu Aug 19, 2010 2:45 pm

emm wat loan dgn maybank islamic... Emm I do follow up tp ade gak yg terlambatnye.. xperla will consult the bank officer.. So guys, so far xde lg la ya new good news? Skang ni mmg byk dpt sms dr agent tanya nk jual x umah sbb dh ade buyer

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Thu Aug 19, 2010 2:47 pm

agreed,

dah ramai agen cal saya aritu.. tp offer max RM340k aje... agen amik untung 2%.

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Thu Aug 19, 2010 4:07 pm

Aimi,

Nampak gayanyer kita masih kena tunggu la CF ni... hehehe Laughing

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Fri Aug 20, 2010 11:15 am

Kimi,

Mmg xsabar sbnrnya nk masuk rumah br... excited terlebih..huhuhu. Tp ni nk kene survey nursery lak.. Actually prefer nk hantar babysitter tp area tu ade x org nk jaga baby... emmmm

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Aug 20, 2010 11:37 am

Aimi,

Kalau you jumpa nursery yg sesuai bagitau saya k.. saya pun nak cari nursery ni tuk anak saya. Tapi anak dah besar dah 5 tahun... tulah ingat nak cari nursery yang ada tadika as well.


kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum