Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Pemilik Saffira

Page 4 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Wed Aug 25, 2010 1:47 pm

tak sempat sebelum raya ni... renovation pun mungkin amik masa sebulan....

mungkin hujung bulan 9 baru settle in.

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Thu Aug 26, 2010 12:06 am

Dear all,

Just to share

PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...

1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...

AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....
6. Drain pipe untuk aircond... kena test masukkan air, takut tersumbat atau kena tipu.. paip tak sambung setakat gimmick jer..
7. Mangkuk tandas kena test juga... kalau air tak lancar, mesti depa dah buang lebihan simen kat dalam tu...


ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius (suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... so kita bleh tau mana satu yang problem..
3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...
4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan depa dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah..


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...

PINTU & KUNCI
===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga kat belakang rumah...
5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..
7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..


GRILL / BESI JERIJI
==============
1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti..
2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...
3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...
4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besu yang ditanam dan weld ke tingkap..
5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drp luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..


BUMBUNG / ATAP
=============
1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect kat situ...
2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..
3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta depa replace segera...
4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..
5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukat kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...
6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...


TANGKI AIR
=========
1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..
2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install depa pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...
3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, depa akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settelkan...
4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...
5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...


ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...


"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..
9. Bila nak keluar rumah, semasa nak kunci tu baca bismillahi tawakkal 'alallah dan baca doa nie.. minta Allah lindungi harta kita..



Copied from Wan, Bandar Mahkota Community


aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Thu Aug 26, 2010 10:01 am

salam,

perfect and superd explanation aimi.

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  najfar on Thu Aug 26, 2010 11:14 am

great info..thx alot

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Aug 26, 2010 11:15 am

Alhamdulillah.. sama2 kongsi tips. Itu yang kita mahu.. Very Happy Terima kasih.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Thu Aug 26, 2010 11:27 am

Credit to Wan, Bukitr Mahkota, ni copy paste je dr diaorg nye forum

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Thu Aug 26, 2010 11:36 am

thanks aimi for sharing.... i also got this from another forum

HOME INSPECTION
1) Marker Pen
2) Masking Tape
3) Measuring Tape
4) Spirit Level
5) Torch Light
6) Stool
7) Digital Camera

I) Marker Pen & Masking Tape

Use the Marker Pen and Masking Tape to mark out areas of concern so that contractors doing rectification work can easily spot trouble areas. It helps because it's mystifying to figure out where the defects are from the description on the defect list to an actual flaw on the house. You can also scribble notes and express your displeasure on the masking tape so there is no miscommunication.

II) Measuring Tape & Spirit Level

Use the Measuring Tape & Spirit Level to determine if there are any structural deviations with the room dimensions and walls. The sprit level also helps determine if doors and windows are properly vertical/horizontal. The spirit level also helps check walls and ceilings are horizontal and not slanted.

III) Torch Light & Stool

A Torch Light and Stool is great for exploring nooks & crannies or highlighting those high out of reach places with masking tape. It's also a lot easier to carry around a stool than a 7'ft ladder.

IV) Digital Camera

Use a Digital Camera to document the defects with photographs, if there is any dispute or misunderstanding, this helps to demonstrate if defects have been fixed or overlooked by the contractor during rectification work.
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Aug 26, 2010 4:23 pm

lupa nak tanya, sesiapa ada no shamsiah. nak call dier untuk dapatkan pengesahan dah dapat payment ka belum. Orang bank cakap dah antar check pada 23.8.2010. Kalau tak, leh gi ukur grill cepat skit. Razz
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Thu Aug 26, 2010 4:27 pm

wan wrote:lupa nak tanya, sesiapa ada no shamsiah. nak call dier untuk dapatkan pengesahan dah dapat payment ka belum. Orang bank cakap dah antar check pada 23.8.2010. Kalau tak, leh gi ukur grill cepat skit. Razz

salam,

wan, my bank (CIMB) dah disburse balance duit rumah semalam (25 August 2010). So, mungkin dpt surat vacant posession time raya kot.

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Thu Aug 26, 2010 4:29 pm

wan wrote:lupa nak tanya, sesiapa ada no shamsiah. nak call dier untuk dapatkan pengesahan dah dapat payment ka belum. Orang bank cakap dah antar check pada 23.8.2010. Kalau tak, leh gi ukur grill cepat skit. Razz

shamsiah 03-8947 8636 email: norsyamsiah@ioigroup.com
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Aug 26, 2010 4:30 pm

alhamdulillah to nadzmi dan makasih to daria79. Waaa.. aktif tul korang yer. Baru antar , dah dapat reply. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  baba_rxz on Mon Aug 30, 2010 11:04 am

apa citer pemilik saffira?..ble dapat kunci?..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Wed Sep 01, 2010 8:58 am

baba_rxz wrote:apa citer pemilik saffira?..ble dapat kunci?..

Alhamdulillah, sabtu ni dah buat appointment untuk amik kunci n first checking dari developer. Lega rasanya.. Smile Kalau sesapa free, leh laa jumpa kat umah ber'no'. 103 (saffira) pada pukul 1 (sabtu - 04/09/2010). Bawak abg siap2 untuk ukur untuk gril. Hehe.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  nadzmi on Thu Sep 02, 2010 6:29 am

salam,

tak dptlah wan sabtu nih, saya amik kunci 13hb lepas raya.

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Sep 02, 2010 8:43 am

Takpe.. nanti2 leh jumpa gak. Nanti ada la saya dok cuci rumah kaa, berkebun kaa nanti. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Thu Sep 02, 2010 1:35 pm

Wan,

X dpt gak la.. Sy amik kunci rabu, 8hb dpn.. tu yg paling awal dpt booking..

Kimi
Ape citer? bila amik kunci...senyap jer

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Thu Sep 02, 2010 1:38 pm

aimi wrote:Wan,

X dpt gak la.. Sy amik kunci rabu, 8hb dpn.. tu yg paling awal dpt booking..

Kimi
Ape citer? bila amik kunci...senyap jer

kimi dah dapat kunci kot. Tu yang senyap je. keh keh keh
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Thu Sep 02, 2010 3:18 pm

akum guys,

belum dapat kunci... ni tengah nak confirm dgn Syamsiah bila boleh dapat kunci... mungkin 13hb kot.... lepas raya Very Happy

kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  aimi on Fri Sep 03, 2010 12:15 pm

Ingatkn tgh busy basuh rumah td..... hehehe Very Happy

aimi

Posts : 30
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  najfar on Fri Sep 03, 2010 12:19 pm

sy dah wat appointment for key collection 17 sept. lepas raya...Alhamdullilah. mine is savanna house. tgh pikir nk design pe tuk grill..huhuhu

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  kimi on Fri Sep 03, 2010 3:06 pm

aimi

bulan puasa tak larat nak basuh rumah.... saya ambil kunci 13hb Sept.


kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Fri Sep 03, 2010 4:20 pm

najfar wrote:sy dah wat appointment for key collection 17 sept. lepas raya...Alhamdullilah. mine is savanna house. tgh pikir nk design pe tuk grill..huhuhu

i belum boleh amik kunci lagi, tgh tunggu confirmation from syamsiah Sad ingatkan leh la tgk umah masa cuti raya panjang tu kan? u dah dpt contractor untuk grille? ari tu top construction tu bagi quotation rm2,400 untuk the whole house. ok ke?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Sep 03, 2010 4:33 pm

daria79 wrote:
najfar wrote:sy dah wat appointment for key collection 17 sept. lepas raya...Alhamdullilah. mine is savanna house. tgh pikir nk design pe tuk grill..huhuhu

i belum boleh amik kunci lagi, tgh tunggu confirmation from syamsiah Sad ingatkan leh la tgk umah masa cuti raya panjang tu kan? u dah dpt contractor untuk grille? ari tu top construction tu bagi quotation rm2,400 untuk the whole house. ok ke?

Nak tanya gak.. dengan harga tu, jenis besi apa yg dapat?
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  daria79 on Fri Sep 03, 2010 4:43 pm

wan wrote:
daria79 wrote:
najfar wrote:sy dah wat appointment for key collection 17 sept. lepas raya...Alhamdullilah. mine is savanna house. tgh pikir nk design pe tuk grill..huhuhu

i belum boleh amik kunci lagi, tgh tunggu confirmation from syamsiah Sad ingatkan leh la tgk umah masa cuti raya panjang tu kan? u dah dpt contractor untuk grille? ari tu top construction tu bagi quotation rm2,400 untuk the whole house. ok ke?

Nak tanya gak.. dengan harga tu, jenis besi apa yg dapat?

alamak wan....tak pasti plak. cuma dia tulis kat situ grille 5/8 or 6/8. jenis yg biasa punya kot....
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  wan on Fri Sep 03, 2010 4:45 pm

nanti wan tanya abg. apa maksud 5/8 dan 6/8. Kekadang tu dier bagi besi yang nipis sangat. Kang sia2 je buat grill tapi tak safety.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemilik Saffira

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum