Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Tips dari saya

View previous topic View next topic Go down

Tips dari saya

Post  wan on Sat Jul 03, 2010 5:34 pm

Terlebih dahulu, ingin saya senaraikan beberapa tips :

1. Jangan mudah terpengaruh dengan harga : Kita selalu dengar orang bertanya harga gril untuk 1 rumah berapa? Jadi di sini pembuat gril akan bagi harga yang amat menarik perhatian. Tetapi adakah kita tahu kualiti bahan yang digunakan? Lebih elok kalau kita membuat sedikit survey tentang kualiti bahan dan bertanya kepada mereka harga mengikut spesifikasi bahan anda. Ini lebih baik.
2. Kualiti bahan : jangan terlalu amik mudah dengan kualiti bahan. Tiada guna kalau membuat gril cantik tetapi tidak selamat. Kenapa saya kata tidak selamat? sekiranya anda membuat gril rumah dengan hollow iron, pencuri boleh potong besi tu dengan bilah gergaji nipis dengan sekejap sahaja. Silap2 dengan umpilan biasa, gril kita sudah terbukak..
3. Design gril : jangan terlalu memandang kecantikan sahaja.. tetapi lihat juga keselamatan dan kesesuaian untuk membuka tingkap, Ada sesetengan gril amat cantik dan mahal, tetapi tidak selamat. Dan ada juga gril yang cantik tapi menyusahkan apabila tingkap hendak di buka...
4. Kualiti kerja : Perhatikan setiap gril yang di pantri dengan kemas atau tidak dan cat cantik atau tidak. Kualiti patri yang cantik akan sedap mata memandang dan cantik. Begitu juga dengan kualiti cat... Kualiti pemasangan juga haruslah dititikberatkan dalam hal ni.
5. Deposit : Kalau takde lagi bagus dan biarlah payment dari fasa ke fasa. Jangan sesekali membuat bayaran penuh sekiranya kita berpuas hati dengan gril yang di pasang.

Selamat memasang gril. saya dapat beberapa tips ini pun dari abang saya yang akan memasang gril rumah saya di saffira nanti.
Credit to him.. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

gril

Post  nadzmi on Mon Jul 19, 2010 2:52 pm

abg tak buat gril untuk rumah jiran2 ke?

nadzmi

Posts : 27
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  daria79 on Tue Jul 20, 2010 4:19 pm

hehe boleh mintak abang u quote kan untuk we all jugak?! Smile
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  wan on Wed Jul 21, 2010 2:21 pm

Insya'allah boleh. Tengok laa hasil dulu.. kalau berkenan boleh laa abang tolong buat. Nanti kita boleh jumpa kalau dah dapat kunci nanti. Leh melawat rumah jiran2.. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  spekei on Wed Dec 01, 2010 11:39 pm

assalaamu'alaikum tuan/puan... Smile

ada sesiapa tau saiz utk besi palang grill tak...??? utk tingkap & pintu...

klau tak silap...ada cina contractor kata...diorg buat palang grill guna besi saiz '2 hun'...
klau '1 hun' palang tu kecik...

tapi tau tak '2 hun' tu brapa inci/cm...ada sesapa tau tak...???

spekei

Posts : 20
Join date : 2010-10-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  wan on Fri Dec 03, 2010 11:30 am

spekei wrote:assalaamu'alaikum tuan/puan... Smile

ada sesiapa tau saiz utk besi palang grill tak...??? utk tingkap & pintu...

klau tak silap...ada cina contractor kata...diorg buat palang grill guna besi saiz '2 hun'...
klau '1 hun' palang tu kecik...

tapi tau tak '2 hun' tu brapa inci/cm...ada sesapa tau tak...???

Kalau roughly, 1 hun tu lebih kurang 1 cm.. kalau 2 hun, lebih kurang 2 cm.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  spekei on Fri Dec 03, 2010 2:41 pm

wan wrote:Kalau roughly, 1 hun tu lebih kurang 1 cm.. kalau 2 hun, lebih kurang 2 cm.
tq wan... Very Happy

spekei

Posts : 20
Join date : 2010-10-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  nitromx on Tue Aug 09, 2011 12:51 pm

wan wrote:Terlebih dahulu, ingin saya senaraikan beberapa tips :

1. Jangan mudah terpengaruh dengan harga : Kita selalu dengar orang bertanya harga gril untuk 1 rumah berapa? Jadi di sini pembuat gril akan bagi harga yang amat menarik perhatian. Tetapi adakah kita tahu kualiti bahan yang digunakan? Lebih elok kalau kita membuat sedikit survey tentang kualiti bahan dan bertanya kepada mereka harga mengikut spesifikasi bahan anda. Ini lebih baik.
2. Kualiti bahan : jangan terlalu amik mudah dengan kualiti bahan. Tiada guna kalau membuat gril cantik tetapi tidak selamat. Kenapa saya kata tidak selamat? sekiranya anda membuat gril rumah dengan hollow iron, pencuri boleh potong besi tu dengan bilah gergaji nipis dengan sekejap sahaja. Silap2 dengan umpilan biasa, gril kita sudah terbukak..
3. Design gril : jangan terlalu memandang kecantikan sahaja.. tetapi lihat juga keselamatan dan kesesuaian untuk membuka tingkap, Ada sesetengan gril amat cantik dan mahal, tetapi tidak selamat. Dan ada juga gril yang cantik tapi menyusahkan apabila tingkap hendak di buka...
4. Kualiti kerja : Perhatikan setiap gril yang di pantri dengan kemas atau tidak dan cat cantik atau tidak. Kualiti patri yang cantik akan sedap mata memandang dan cantik. Begitu juga dengan kualiti cat... Kualiti pemasangan juga haruslah dititikberatkan dalam hal ni.
5. Deposit : Kalau takde lagi bagus dan biarlah payment dari fasa ke fasa. Jangan sesekali membuat bayaran penuh sekiranya kita berpuas hati dengan gril yang di pasang.

Selamat memasang gril. saya dapat beberapa tips ini pun dari abang saya yang akan memasang gril rumah saya di saffira nanti.
Credit to him.. Smile

hi ,
great tips,
do you know roughly how much the cost of grills for saffira ?

nitromx

Posts : 3
Join date : 2010-08-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips dari saya

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum