Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Tips untuk membuat renovation interior atau exterior

View previous topic View next topic Go down

Tips untuk membuat renovation interior atau exterior

Post  wan on Wed Jul 21, 2010 2:58 pm

Rasanya tak ramai yang tahu bahawa renovation yang tanpa kelulusan atau hitam putih adalah sia-sia apabila hendak di jual. Rasanya tidak ramai yang tahu bukan. Menurut penjual rumah sekitar selangor, mereka menyatakan bahawa sekiranya kita membuat sebarang renovation tanpa ada hitam putih dan mendapat pengesahan dari pihak bandaran, maka renovation itu tidak bernilai apabila ingin di jual. Ini ada beberapa peraturan baru yang di buat oleh pihak bandaran :
- interior yang tidak mendapat kelulusan dan tiada hitam putih di kira tiada value apabila ingin di jual. Ini kerana pihak evaluate bank akan menganggap rumah yg hendak di jual adalah basic home. Jadi kalau sesiapa yang nak buat kitchen kabinet mahal2 tu, buat drawing n submit ke bandaran untuk pengesahan. baru ada value untuk di jual, kalau tak di kira rumah tu takde kitchen kabinet. Pengubahan bahagian dalaman yang melampau boleh dikenakan denda sekiranya tanpa pengesahan dari pihak bandaran.
- exterior juga memainka peranan yang sama, tanpa drawing hitam putih maka ia takkan bernilai. Sila haribulan kena denda lagi. Bukan sikit oo.. dengan kata cecah riban2 gak. So better ada drawing dan pengesahan, kalau tak sia-sia je duit yang di labur tapi tidak di kira. Tak kena gaya, bandaran suruh robohkan sebab tak ikut spesifikasi yang diaorang kehendaki. lagi kesian kan..

Saya tak tahu benda ni di aplikasi kepada semua negeri tapi ini saya dapat tahu daripada negeri selangor (kawasan yang suka buat renovation). Berkenaan grill saya tak sure pulak, kena reconfirm balik.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips untuk membuat renovation interior atau exterior

Post  wan on Thu Aug 12, 2010 2:49 pm

Penambahan:

Aritu ada tanya member yang keje kat bank n alang2 nak confirm pasal agen rumah ni cakap. Info yang saya dapat ialah:
- exterior: kalau setakat pagar, tak kisah. Kalau untuk extend garaj, extend dapur dan sebagainya mmg kene kelulusan bandaran. Kalau tak problem dier bila nak jual, bank akan anggap macam basic home punya harga, silap2 kena denda n silap2 kene turun harga sebab structure dah problem atau kena construct lain.

- interior: Kalau basic2, takde hal. Yang major kena aaa.. Problem dier kalau takde pengesahan, sama macam buat renovation exterior jugak.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum