Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

quotation

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

quotation

Post  daria79 on Mon Sep 06, 2010 9:49 am

ada sesapa yg ada quotation utk plaster ceiling x rumah savanna / saffira? share la di sini. thanks
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Tue Sep 28, 2010 4:30 pm

sy try tnya top fellowship renovation utk plaster ceiling 1 rumah berapa...kecuali toilet. diaorg blom bg quotation price lg. skrang pun dh byk rumah savann/saffira guna contractor ni. tp tak tau la hasil keje dia ok ke tak..

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Wed Sep 29, 2010 9:32 am

saya baru tanya abg untuk plaster siling kat living hall. dapat laa kurang dari 4k punya complete downlight, tambah 1 wayering untuk kipas. Itu untuk 2 step punya plaster ceiling laa tapi mungkin buat 1 step sebab tangga tu akan mencacatkan pulak. Kalau kontraktor biasa selalunya amik 4k ke atas tanpa downlight.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Thu Sep 30, 2010 5:28 pm

tambah 1 lg wiring kipas kat living hall? living and dining hall ade wiring kipas sedia ade kan..ke ade 1 je kat living hall..sy lupa plak nk cek. tp kalu below 4k siap ngn downlight n wiring kipas not bad gk. sy ingat nk plaster ceiling simple2 je..tak nk de step. budget2 pun dlm 5k untuk 1 umh siap wiring..tp mcm impossible je..huhuhu

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Thu Sep 30, 2010 5:51 pm

najfar wrote:tambah 1 lg wiring kipas kat living hall? living and dining hall ade wiring kipas sedia ade kan..ke ade 1 je kat living hall..sy lupa plak nk cek. tp kalu below 4k siap ngn downlight n wiring kipas not bad gk. sy ingat nk plaster ceiling simple2 je..tak nk de step. budget2 pun dlm 5k untuk 1 umh siap wiring..tp mcm impossible je..huhuhu

Kat Living ada satu je. Sebab tu nak tambah lagi satu untuk area dining. Hehe.. Boleh di buat kalau nak bawah 5k rasanya, cuma letak downlight kat penjuru2 structure beam je n simple cornish rasanya. Design camni tak makan banyak point dwlight n still leh pakai existing light point. Nanti singgah2 la kat area umah tu, wan selalu je ada kat sana pada ari sabtu. Tgk no umah 103 (saffira type).
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Fri Oct 01, 2010 10:02 am

sy mmg cadang nk tgk rumah weekend ni. nnti bleh laa singgah tgk umh wan klau sy ke sana. btw, utk downlight dan kipas ade idea tak kat mana yg bleh dpt murah. so far sy survey ramai yg ckp kedai top ten dekat2 area tesco puchong can get the best price. coz fikir2 nk beli 7 kipas and dwnlight and lampu budget2 dlm 2k. tp nk kena design plaster ceiling dulu nk letak berapa dwnlight baru tau nk beli bape byk.

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Fri Oct 01, 2010 11:10 am

Rasanya kat lajur tu mmg banyak kedai lampu.Setiap kedai kat situ ada yang murah ini, mahal skit kat situ. Tapi beza tak banyak laa dalam 10 ingit satu lampu. Kalau beli banyak, kene survey laa antara kedai2 tu. Jadi selamt berjalan2 di sana. Very Happy Kalau nak murah, cari dwlight yang bulat. Yang petak tu mahal skit.. lagipun yang petak ni sesuai kalau plaster syiling jenis moden pnya.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Fri Oct 01, 2010 11:36 am

lajur? kat mana tu? tp klau yg petak tu mcm lawa lak. dwnlight ni ade size2 dia x? ke smua standard size? mentol dia pun ade jenis2 nyer gk kan? kena tnya kut kat kedai tu..baru paham...hehe. tp sy rasa pun nk survey price kat bkt tinggi. situ pun byk gk kedai lampu & kipas.

satu lg nk tnya, klau kita wat plaster ceiling, kita kena chat blk ke dinding? coz penah tnya kat kontraktor top fellowship tu. dia ckp mmg kena chat balik dinding coz kotor. hampeh btol...xbleh ke diorg wat kemas2 jgn smpai kotor kan dinding. pastu bleh dia ckp impossible coz mmg tetap akan kotor. mcm tak logic je..

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Fri Oct 01, 2010 11:42 am

Lajur tu = sebaris. Hehe. Kedai sebaris ngan top ten. Tak silap ada 3-4 kedai gak laa. Yup. ada banyak jenis. Tgk budget n kehendak. Pasal design dwlight, masing2 ada taste tersendiri. Selalunya kalau kontraktor tu jenis ok, takyah cat pun melainkan kalau ada kene ketuk2 dinding buat wayering baru. Ada jugak kontraktor yang tak cat plaster siling dalam pakej tau. Kene tanya betul2..
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Fri Oct 01, 2010 11:47 am

laaa...lajur tu makna nyer sebaris ke pun..haha. sory..blur skit. selalu nyer price plaster ceiling yg diorg quot tu sekali ngan cat. cuma rs mcm byk lak budget klau kena cat balik dinding umh klau diorg kotor kan. then bila sy tnya diorg bape diorg charge per square feet, diorg ckp tak charge mcm tu..ikut block2 lak. byk plak alasan diorg ni. tp so far tgk mmg byk umh yg hire top fellowship nih. sy dh tgk umh2 cth yg diorg tgh wat pun..ok gk laa..kemas..cuma tak puas ati bila diorg ckp kena cat dinding blk.

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Fri Oct 01, 2010 1:04 pm

Minggu depan baru abg saya start hack dapur, buat wayering n plaster ceiling. Tgk laa camner kualitinya. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  daria79 on Tue Oct 12, 2010 2:25 pm

najfar wrote:laaa...lajur tu makna nyer sebaris ke pun..haha. sory..blur skit. selalu nyer price plaster ceiling yg diorg quot tu sekali ngan cat. cuma rs mcm byk lak budget klau kena cat balik dinding umh klau diorg kotor kan. then bila sy tnya diorg bape diorg charge per square feet, diorg ckp tak charge mcm tu..ikut block2 lak. byk plak alasan diorg ni. tp so far tgk mmg byk umh yg hire top fellowship nih. sy dh tgk umh2 cth yg diorg tgh wat pun..ok gk laa..kemas..cuma tak puas ati bila diorg ckp kena cat dinding blk.

saya pun buat plaster ceiling ngan top fellowship. dah habis dinding kotor dan comot. pastu nak cat, charge mahal plak tu. rm 1,300 termasuk cat kat dalam umah dan pasang astro point dan aircond point extra. tu pun dia kata tak semua dinding dia cat and pakai cat asas je....alahai.
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Tue Oct 12, 2010 2:37 pm

Kalau pakai cat asas dah rm 1300, baik cat sendiri je lagi murah. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  daria79 on Tue Oct 12, 2010 2:40 pm

hehe masalahnya takde org nak cat....nak tak nak terpaksa jjugak suruh diaorg cat. wan ingat better beli cat sendiri and suruh diaorg cat?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Tue Oct 12, 2010 2:57 pm

daria79 wrote:hehe masalahnya takde org nak cat....nak tak nak terpaksa jjugak suruh diaorg cat. wan ingat better beli cat sendiri and suruh diaorg cat?

Kalau nak senang, tanya indon yang keje kat situ. Berapa dier amik untuk cat area itu ini. Kalau murah, beli cat je laa.. upah diaorang buat. Cat tu murah je.. berapa ringgit je satu bekas, kalau pakai cat mahal.. lain citer aaa. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Tue Oct 12, 2010 6:02 pm

saya dh dpt quotation tuk 1 rumah dr top fellowship. mmg mahal btol dia charge. dia charge total 1 umh 8.5k then ckp blk air sekali dia wat kan free. yg sy tak puas ati harga tu bukan siap cat plaster ceiling tu. mula2 sy mengamuk la gk..ckp kat dia sepatut nyer harga tu include cat plaster ceiling. bila sy ckp cmtu baru laa dia kata dia cat kan sekali tp dinding umh dia tak kan cat kan. dia mmg ckp konpem kotor.

cuma sy just tak puas ati la coz rumah kakak sy pun penah wat plaster ceiling. tp kontraktor tu cermat wat keje. dia xde laa kotorkan sgt dinding umh kita. kontraktor tu just cat yg mana kotor2 je. then sy decide xnk ambik top fellowship tuk wat pc. sy tak puas ati coz contractor tu byk sgt alasan bila sy ckp beam ceiling sy tak nk tutup coz nmpk ceiling rendah. tp dia kata kena tutup laa bla..bla..bla. bukan dia nk ikut ckp customer..kita plak ikut ckp dia..mmg tak puas ati btol. rumah kakak sy ok je tak yah tutup beam.. lawa jugak.

then sy decide nk ambik kontraktor kakak sy. kontraktor tu quot tuk sy :

1. plaster ceiling 800 sq feet (RM2.Cool - sy just wat bahagian bwh hall + dining + dapur + blk bwh =RM2240
2. cornice 130 feet lumpsum = RM650 (bahagian hall n dining sahaja)
3) light points & fitting (downlight jenis kaca yg 4 segi tuh dia belikan siap mentol ) - 44 nos x RM70 = RM3080 (44 nos tu include tingkat atas coz sy letak downlight tp tanpa pc. kontraktr tu bleh wat kan)
4. install fan (8 nos x RM30) = RM280
5. aircond points (3 nos x RM180) = RM540
6. water heater point (3 nos x RM180) = RM540
7. Aircond copper piping & down pipe (5 set x RM320) = RM1600
8. panasonic water pump c/w piping work 1 lot = RM 800
9. touch - up & painting work 1 lot = RM 450

so total dlm 10k laa gak lepas sy tawar2. yg sy puas ati smua brg kontraktor ni beli. sy just beli kipas je tuk dia pasang. lgpun sy dh tau cara keje dia..kemas. sy siap2 wat water heater n aircond point n piping coz supaya kemas la. kontraktor ni hack dinding then dia kan kemaskan blk smua siap cat.

skrang rumah sy tgh btol kan defect. lepas defect setle baru sy suruh kontraktor ni start wat keje.

sekian...(pnjg btol aku tulis...hahahah)

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Tue Oct 12, 2010 6:08 pm

Hehe.. betul betul. Diaorang mmg camtu sbb senangkan dier punya keje n lagi dapat untung. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  daria79 on Tue Oct 12, 2010 6:21 pm

najfar...wah semua bilik u letak aircond. hehe tp kontraktor kakak u tu charge murah la. top fellowship ni mmg cekik darah. semua downlights and bulbs beli sendiri. nak buat macamana...nak senang punya pasal kan?
avatar
daria79

Posts : 61
Join date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Tue Oct 12, 2010 6:30 pm

yup..tu yg sy tak puas ati...dh laa dwnlight kita kena beli sendiri..tp charge mahal gk. sy just wat wiring siap2 tuk aircond n water heater tuk smua blk n blk air. nnti klau nk beli tinggal plug n play je. tak yah pk2 nk wiring lg in future. atleast wiring kemas..

water pump tu pun sy siap2 pasang. coz de mmber yg dh dok area tu ckp air kat sinki mcm tak kuat sgt. skrang tak ramai yg dok lg pun kecik, nnti klau dh ramai dok maybe tekann air tak kuat sgt. tak tau la kan...

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  kimi on Tue Oct 12, 2010 7:22 pm

najfar,

Water pump, berapa you beli? kat area mana you pasang water pump.


kimi

Posts : 40
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Wed Oct 13, 2010 12:38 am

kimi wrote:najfar,

Water pump, berapa you beli? kat area mana you pasang water pump.


kontraktor tu yg siap belikan. sy tak sure dia beli kat mana. water pump tu dia akan letak kat tangki air hitam yg kat atas tuh, so tekanan air kat sinki, shower head or water heater akan kuat skit..

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Wed Oct 13, 2010 12:33 pm

a'a, betul tu. mmg air agak slow. Kalau dapat kuatkan pressure, best skit nak guna air. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Quotation

Post  FaizFara0507 on Wed Oct 20, 2010 12:46 pm

Hi Najfar,

I'm newbee here...If you don't mind, could you please share your contractor name and mobile #??? I macam interested plak when I saw the quotation.. Shocked Shocked Shocked

FaizFara0507

Posts : 2
Join date : 2010-10-20

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  wan on Wed Oct 20, 2010 2:13 pm

najfar wrote:
kimi wrote:najfar,

Water pump, berapa you beli? kat area mana you pasang water pump.


kontraktor tu yg siap belikan. sy tak sure dia beli kat mana. water pump tu dia akan letak kat tangki air hitam yg kat atas tuh, so tekanan air kat sinki, shower head or water heater akan kuat skit..

Saya pun sama. Ni berpunca dari paip masuk yang kecik n distribute paip pun kecik. Razz
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  najfar on Wed Oct 20, 2010 5:43 pm

FaizFara0507 wrote:Hi Najfar,

I'm newbee here...If you don't mind, could you please share your contractor name and mobile #??? I macam interested plak when I saw the quotation.. Shocked Shocked Shocked

Hi, welcome to this forum Very Happy . right now my contractor tgh reno my house savanna. he told me he need around 2 weeks to do the renovation. i call him Mr Loh. I'll PM you his contact no..please check ur private msg..TQ

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: quotation

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum