Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

Perihal Wayering

View previous topic View next topic Go down

Perihal Wayering

Post  wan on Mon Oct 11, 2010 11:27 am

Saya ada membuat renovation untuk menambah soket di dapur, living, dining dan bilik utility. Saya amat tidak berpuas hati apabila mengetahui keempat-empat soket kat dapur tu adalah looping atau sharing satu sama lain. Jadi kita ketahui bahawa bahagian dapur adalah yang paling banyak guna letrik (peti ais, oven, microwave..etc), tetapi apabila saya tahu yang soket itu berkongsi, terpaksa laa buat 4 wayering baru untuk ke point DB (tempat yang banyak suis tu). Ini kerana perkakasan dapur yang guna letrik tinggi memang tak boleh berkongsi seperti peti ais. Ia sesuatu yang tak boleh di kompromi kerana akan menyebabkan 'trip', kalau lebih teruk akan menjadi litar pintas kerana bebanan letrik yang berlebihan. Ada juga terasa ketidakpuashatian dari segi wayering yang terlalu menjimatkan kos. Rasa nak ketuk kepala je sapa yang melukis pelan untuk wayering ni. Itu sahaja nasihat saya tentang wayering ni. Better buat untuk mengelak bahaya di masa hadapan. Evil or Very Mad
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  najfar on Mon Oct 11, 2010 12:08 pm

thx for the info, sy pun blom fikir nk reno bahagian dapur. mcm tu kena siap2 wat separate point laa tuk brg2 eletrik dapur yg guna kuasa tinggi. mmg nk ikutkan byk tak puas ati kat developer nih. kita yg jd mangsa, walaupun dh beli tp byk nk kena btolkan..saba je laa

najfar

Posts : 16
Join date : 2010-06-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  wan on Mon Oct 11, 2010 12:12 pm

Aik, jiran bersuara lak. hehe. A'a. Sib baik terlintas nak buat. Sepatutnya kalau 4 tu dah direct ke DB, takde laa kos naik untuk wayering. Kalau nak jimat, buat laa wayering kat luar n cover dalam casing. Kalau nak ok, kena tanam aa. Smile
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  kamamar on Tue Nov 30, 2010 3:12 pm

Salam En Wan,

betul ke wiring dapur tu sharing? suma jenis rumah ke atau safira shj?
avatar
kamamar

Posts : 3
Join date : 2010-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  wan on Tue Nov 30, 2010 3:16 pm

kamamar wrote:Salam En Wan,

betul ke wiring dapur tu sharing? suma jenis rumah ke atau safira shj?

Kalau nak tahu senang je, bukak casing soket tu.. tgk wayering datang dari mana. Kalau dari tepi atau bawah... dier looping laa tu. Kalau direct, mesti datang dari atas. Kalau rajin, tgk laa suis kat main.. leh tau punya. Mmg bandar puteri punya rumah banyak main looping. Kalau tgk secara logik, takkan laa 2 tingkat punya rumah, sikit je suis kat main. Paling koman pun pakai 2 step punya main suis.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  kamamar on Tue Nov 30, 2010 3:24 pm

oo.. camtu ke, nnt sy check wall socket tu... tq
avatar
kamamar

Posts : 3
Join date : 2010-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  spekei on Mon Jan 24, 2011 9:47 am

wan wrote:Aik, jiran bersuara lak. hehe. A'a. Sib baik terlintas nak buat. Sepatutnya kalau 4 tu dah direct ke DB, takde laa kos naik untuk wayering. Kalau nak jimat, buat laa wayering kat luar n cover dalam casing. Kalau nak ok, kena tanam aa. Smile
salam...

ada tak no. tel contractor yg bleh buat wayering jenis tanam ni...???

ada sesapa yg tau tak no. tel contractor SPC...??? diorg ni competitor Top Fellowship gak...selalu pusing2 carik customer...

tq... Smile

spekei

Posts : 20
Join date : 2010-10-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  baba_rxz on Thu Jan 27, 2011 12:24 pm

ada org kata harga top fellowship ni cekik darah?.. betul ker?.. ade ke sape2 yang dah guna servis top fellowship ni..kongsi2 la sket ye..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  wan on Thu Jan 27, 2011 12:38 pm

baba_rxz wrote:ada org kata harga top fellowship ni cekik darah?.. betul ker?.. ade ke sape2 yang dah guna servis top fellowship ni..kongsi2 la sket ye..

Ada laa jugak orang cakap2 macam tu. Kena konpom ngan orang yang buat ngan top fellowship aa. Very Happy
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  wan on Thu Jan 27, 2011 12:40 pm

spekei wrote:
wan wrote:Aik, jiran bersuara lak. hehe. A'a. Sib baik terlintas nak buat. Sepatutnya kalau 4 tu dah direct ke DB, takde laa kos naik untuk wayering. Kalau nak jimat, buat laa wayering kat luar n cover dalam casing. Kalau nak ok, kena tanam aa. Smile
salam...

ada tak no. tel contractor yg bleh buat wayering jenis tanam ni...???

ada sesapa yg tau tak no. tel contractor SPC...??? diorg ni competitor Top Fellowship gak...selalu pusing2 carik customer...

tq... Smile

saya aritu ada laa buat. Dalam 1++ untuk 1 wayering. Tapi saya buat dari dapur direct ke main switch.
avatar
wan

Posts : 124
Join date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  elina on Tue Aug 02, 2011 1:24 pm

klu nk buat wayering utk psg kipas kt dining hall tu mcm mn erk + kt dapur + bilik bawah. igt nk psg kipas kt situ. rmh xde buat plaster siling. ada sape2 yg dh buat. anggaran kos brp RM?

elina

Posts : 38
Join date : 2010-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  skcKitchen cabinet on Mon Oct 10, 2011 2:52 pm

MODERN RENOVATION

*Kitchen Cabinet
*Semua jenis grill
*plaster ciling
*waterproofing
*cctv
*alarm & autogate
*wiring
*awning
*wallpaper
*plumbing
*painting etc...
Othman-017.379.0543
Salleh -014.701.4405


skcKitchen cabinet

Posts : 6
Join date : 2011-10-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Wayering

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum