Bandar Puteri Community Forum
Welcome to Bandar Puteri Official Community Forum.
Please register to join this community.
Just give your:
1. username
2. password
3. email add

...and DONE! Automatic Activation.

Thank You,
Admin
Kota Puteri Community Forum

pemilik maple

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Fri May 06, 2011 12:13 pm

Baba rxz - bila dah tengok umah nanti, sharelaa kat sini mcm keadaan umah... Rolling Eyes
shahalam dan esthel81- Dah tengok umah ke belum... share laa kat sini
Laughing

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  maple88 on Sat May 07, 2011 10:49 pm

stonedead wrote:Baba rxz - bila dah tengok umah nanti, sharelaa kat sini mcm keadaan umah... Rolling Eyes
shahalam dan esthel81- Dah tengok umah ke belum... share laa kat sini
Laughing
hi..salam perkenalan pd sume....saya dh amik kunci pd 5/5/11..so far, umah saya boleh di katakan ok la...tak de sgt major defect e.g: salur paip tersumbat @ bocor. cuma wall crack tetap ada especially kat hall atas, furnishing tingkap (tingkap renggang (bile tutup tetap ada gap) and ketat bila nak bukak/tutup ), tekanan shower kat master bathroom rendah..tapi skrg ni saya still monitor lg umah, nak check lagi kalau ada lagi defect2 yg nk kena complaint kat developer. pd sapa2 yg akan amik kunci mggu ni, so share jgk la keadaan umah nnt ye...dan berjaga2 la dgn kehadiran org2 top fellowship,saya percaya diaorg akan mengalu2 kan kedatangan dan berusaha utk memancing anda sume Smile

maple88

Posts : 8
Join date : 2011-05-07

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Sun May 08, 2011 10:48 am

Hai, selamat berkenalan ....Thx maple88... Minggu ni kitaorang lak dapat kunci... Very Happy
Agak2nyer bila nak duk umah baru?

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  maple88 on Sun May 08, 2011 11:26 pm

cadang bln 6 nak duk umah baru tp tak tau la bleh ke msuk awl bln 6 ni coz ioi ckp nak betul kan defect yg complain hari tu pun amik masa dalam sebulan, paling cepat 2 mggu..

maple88

Posts : 8
Join date : 2011-05-07

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  esthel81 on Mon May 09, 2011 4:08 pm

Already collected d key on 26/04 but since went oversea so postponed 2 check d house last sunday,i think defect most on room at upstair,almost d same wit maple88 but mine another problem is pipe leaking cos could c water mark inside d store room,another need 2 check toilet flash also almost all toilet of mine had problem Mad


Last edited by esthel81 on Tue May 10, 2011 12:11 pm; edited 2 times in total

esthel81

Posts : 8
Join date : 2010-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Tue May 10, 2011 8:55 am

esthel81 wrote:
hi..salam perkenalan pd sume....saya dh amik kunci pd 5/5/11..so far, umah saya boleh di katakan ok la...tak de sgt major defect e.g: salur paip tersumbat @ bocor. cuma wall crack tetap ada especially kat hall atas, furnishing tingkap (tingkap renggang (bile tutup tetap ada gap) and ketat bila nak bukak/tutup ), tekanan shower kat master bathroom rendah..tapi skrg ni saya still monitor lg umah, nak check lagi kalau ada lagi defect2 yg nk kena complaint kat developer. pd sapa2 yg akan amik kunci mggu ni, so share jgk la keadaan umah nnt ye...dan berjaga2 la dgn kehadiran org2 top fellowship,saya percaya diaorg akan mengalu2 kan kedatangan dan berusaha utk memancing anda sume Smile

Already collected d key on 26/04 but since went oversea so postponed 2 check d house last sunday,i think defect most on room at upstair,almost d same wit maple88 but mine another problem is pipe leaking cos could c water mark inside d store room,another need 2 check toilet flash also almost all toilet of mine had problem Mad [/quote]

Thx esthel81.... Laughing

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Tue May 10, 2011 9:02 am

Maple88 - Lambat gak diaorang nak betulkan defect tu yer.... Saya ingat akhir bulan 5 nak masuk umah baru... Dah tak nak bayar sewa rumah .... Crying or Very sad

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  baba_rxz on Tue May 10, 2011 1:09 pm

sama la..ingtkan nk msk umah baru cepat2..xnk bayar dh rumah sewa ni..byk sgt ke defectnya?..kalau masuk lepas tu baru betulkan defect boleh ke?..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Tue May 10, 2011 8:41 pm

Rasa2 nyer boleh sebab dalam s&p mengatakan kita leh komplain dalam masa 2 tahun.. Untuk maklumat yang lebih jelas, kena tanya esok laa... Esok amik kunci kan... Laughing

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  esthel81 on Wed May 11, 2011 10:14 am

stonedead wrote:Rasa2 nyer boleh sebab dalam s&p mengatakan kita leh komplain dalam masa 2 tahun.. Untuk maklumat yang lebih jelas, kena tanya esok laa... Esok amik kunci kan... Laughing


If not mistaken u still can report d defect after moving in,but d condition u cannot renovate or even paint on d defect area,at d same time mean if u did something on d area then u cannot report 4 defect de,further detail u better refer developer.

esthel81

Posts : 8
Join date : 2010-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  maple88 on Wed May 11, 2011 11:45 pm

esthel81-just want know whether ioi already take action on your defect complaint?for mine, almost 1 week after collected the key, they still not take action..

Babarxz-Mcmn rumah? ok ke?

maple88

Posts : 8
Join date : 2011-05-07

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  esthel81 on Thu May 12, 2011 9:58 am

maple88 wrote:esthel81-just want know whether ioi already take action on your defect complaint?for mine, almost 1 week after collected the key, they still not take action..

Babarxz-Mcmn rumah? ok ke?

maple88-havent email them d photo n detail of defect yet,current quite busy n no rush 2 move in yet too.I think if not mistaken IOI ppl will collect all those defect from owner then only start repairing work,if not much ppl submit then i think they'll wait until most owner complaint 1st..


Last edited by esthel81 on Thu May 12, 2011 10:18 am; edited 1 time in total

esthel81

Posts : 8
Join date : 2010-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  baba_rxz on Thu May 12, 2011 10:03 am

dah amik kunci semalam..overall rumah mcm ok, xde problem sgt la..cuma ade 1 crack kt master bedroom, tp kecil je la..bumbung kt carporch (bleh tgk dr tingkap masterbedroom) ade 4 keping pecah, tile diding kt dry kitchen bunyi kosong bila diketuk ngan handle bukak tingkap ade 1 tercabut..cuma semalam x sempat nak banjirkan rumah je tgk ada saluran tersumbat @ tak ngan tgk waterproofing ok ke x..


*x sabar nak pindah dah ni..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  maple88 on Fri May 13, 2011 12:30 am

baba_rxz: bila nak msuk umah baru? dah survey and decide amik contraktor mn utk umah,e.g: grill,kitchen kabinet?

stoneded: hr ni amik kunci kan?mcmn dgn umah?

maple88

Posts : 8
Join date : 2011-05-07

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Fri May 13, 2011 9:23 am

Semalam saya duk umah tu dari pagi sampai laa ke petang... Cari apa masalah yang ada kat umah . Apa yang dijumpai setakat ini....
Secara umum:
1) Tekanan air rendah kat ground floor..
2) Tempat yang tak dipiling mendap sikit... dapur dan porch
3) Tempat yang berlubang contohnyer tuk paip tidak diplaster dengan rata dan kemas.
4) Tiles pecah - bilik 2 dan 3 (first floor), ruang tamu dalam 11 keping
5) Leaking - paip yang sambung dengan pam tandas (bilik air bwh),
- Mangkuk tandas (first floor) keluar air tak berhenti
6) Tingkap tak dapat ditutup ngan baik ( ada gap, hinges rosak) - bilik no 2, bilik bawah
7) Sliding - tidak boleh dikunci... tapi kontraktor tu dah betul kan semalam
Cool Penutup air kat lantai (tandas) pecah dan tidak boleh dimasukkan ke tempatnyer- sebab ada simen
9) Crack - Dinding, tangga dan siling (ground floor)
10) Besi pemegang tangga ( bahagian bawah)- bengkok dalam 3 tempat
11) Kalu perasan, kat penjuru tingkap kaca master bedroom (curve)- tidak bersambung
- cuba tolak... dia orang tak pasang silikon
12) Pintu rosak - bilik bawah
13) Skirting tak sama - master bedroom, bilik no 2
- tiles bukan segiempat tepat ( mungkin terpotong ke tak tau laa)
14) Screw tercabut kat tempat nak letak fius elektrik ( ntah betul ntah tidak nama dia ni) he he

Esok nak anta aduan beserta dengan gambar kat site office.
Banyak gak masalah dia.... kena tengok betul2...
Yang hollow tile tu belum dikenalpasti.... tak larat dah semalam...
Hari ahad ingat nak pasang grill.. Laughing

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  baba_rxz on Fri May 13, 2011 12:04 pm

byk gak masalah en stone kite ni..aku mse amik kunci x smpt check abis sbb keje..ingat esok nak buat full check up..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  baba_rxz on Fri May 13, 2011 12:09 pm

maple: cadangnya cuti sekolah ni nak msk umah baru..ramai sket askar bleh kerah utk pindah..
skang ni tgh wat wiring..member yang buatkan..so bleh murah sket la..kitchen cabinet amik ngan cls..dari info salesgirl cls tu, ramai gak la yang amik ngan dia..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Fri May 13, 2011 2:10 pm

Kitaorang amik cuti semalam. so ada masa laa nak check umah.. Sebelum direpair tingkap tu, x leh laa nak pasang grill lagi... masalah nanti .. Rasa2nyer cam x leh jer nak pindah akhir bulan 5 ni... Mad

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Fri May 13, 2011 10:34 pm

nasihat aku...jangan over excited, check betul2. aku pun memula x perasan tiles tu ada yg pecah, nmpk memula tu mcm dirt jer, bila tgk btul2 pecah rupanya...
air ke sinki dapur (direct dr meter) slow jer air dia, aku suspect tekanan air rendah.

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Sat May 14, 2011 12:35 am

@baba_rxz, esok aku pun ada gi tgk umah...leh jumpa esok and kenal2. Very Happy
rumah aku maple no 14, lorong geylang 5...klu nmpk aku ada nnt tegur la...

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  baba_rxz on Wed May 18, 2011 3:06 pm

dah check seluruh rumah ari sabtu aritu..bayak gak defect yang ada
1. waterproof kat bilik air no 2 kantoi..air menitik kt dapur basah (kena banjirkan bilik air tu baru nampak)
2. atap pecah. kat master bedroom 4 keping, kat porch 4 keping, belakang (nampak dari bilik no 2) 2 keping
3. crack halus antara siling ngan dinding kt masterbedroom
4. longkang belakang ngan dinding renggang
5. pagar simen crack

Semalam ujan lebat..abis basah wet kitchen sbb bocor atap tu..dah report kt ioi kata urgent sebab dah nak masuk umah awal.. dia janji minggu ni nak betulkan major defect dlu macam atap bocor ngan waterpfoofing tu.. mintak-mintak le cepat diorg buat..

baba_rxz

Posts : 31
Join date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  esthel81 on Wed May 18, 2011 5:59 pm

baba_rxz wrote:dah check seluruh rumah ari sabtu aritu..bayak gak defect yang ada
1. waterproof kat bilik air no 2 kantoi..air menitik kt dapur basah (kena banjirkan bilik air tu baru nampak)
2. atap pecah. kat master bedroom 4 keping, kat porch 4 keping, belakang (nampak dari bilik no 2) 2 keping
3. crack halus antara siling ngan dinding kt masterbedroom
4. longkang belakang ngan dinding renggang
5. pagar simen crack

Semalam ujan lebat..abis basah wet kitchen sbb bocor atap tu..dah report kt ioi kata urgent sebab dah nak masuk umah awal.. dia janji minggu ni nak betulkan major defect dlu macam atap bocor ngan waterpfoofing tu.. mintak-mintak le cepat diorg buat..

Really mad when checking d house cos lot of defect ,such a big developer but seem like their finishing very bad,dun think u can moving in that fast cos expected they'll took around 1 & half mth 2 repair all those defect,sumore dun guarantee that will ok after repair those defect Evil or Very Mad

esthel81

Posts : 8
Join date : 2010-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Wed May 18, 2011 9:56 pm

Entahlaa bila dia orang akan betulkan defect tu.. cam kami plak, disebabkan banyak tingkap yang rosak, sumer benda tergendala nak dibuat... Terpaksa tunggu laa dia orang betulkan dulu.. Mad
maple88- senyap jer? Laughing

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  maple88 on Thu May 19, 2011 12:55 am

stonedead: senyap sebab tensen dgn ioi, makin hari bile duk belek2 umah tu, mkin byk defect yg jmp. Defect yg complain hr tu diorg tak take action pun lagi,dah dekat 2 mggu dah. Umah saya byk defect kat tingkap, especially masterbedroom. Tingkap yg kat tepi tu diorg tak pasang silicon, ada gap bile tutup tingkap. Mggu lps call IOI kat sales office tu, mintak diaorg betulkan defect tingkap tu je dulu, diaorg ckp ok2..tapi sampai la petang td tak betul2 kan jugak...mana tak bengang Evil or Very Mad
di sebabkan defect tingkap tu, smp skrg tak bleh nak psg grill. Tp nak tak nak, awal bln 6 kena duk umah baru gak sebab dah bagitau tuan umah yg sewa umah smp bln ni je.

Agreed with Esthel81, IOI is a big company, but don't know why the quality of house that the gave us is not standard as their company name...so disspointed with IOI, they only think on the profit but not on customer satisfaction..

maple88

Posts : 8
Join date : 2011-05-07

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  stonedead on Thu May 19, 2011 10:10 am

Rasanyer sumer kaca di tingkap bilik tidur utama maple tidak dipasang silikon... Kebanyakkan tingkap ada gap..
Maple88 / Esthel81 - Umah jalan baper?
Baba rxz- dah hampir siap wat renovate..
Laughing

stonedead

Posts : 28
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pemilik maple

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum